2010. december 6., hétfő

5. South Padre Island

    Nov. 30-án, kedden hajnalban érkeztünk a mexikói határtól szinte egy karnyújtásnyira fekvő South Padre Island-ra, mely USA 10 legszebb homokos strandjaiban rangsorolt. A sziget kb. 50km hosszú és többé kevésbé 1km széles, nem mellékesen minden irányban tökéletesen alkalmas kite-ozásra és a szél is gyakori vendég. Mindössze 1 „üdülő”város fekszik rajta, viszont itt minden megtalálható, csak hát ebben az időszakban elég nagy a pangás. Az állandó lakosság 80%-a idős, a bulizó, harsány fiatalság összvissz talán csak mi vagyunk éppen.

Reggel Attilával arra ébredtünk mintha vki borogatni akarná az otthonunk. Jaja, a bivaly erős szél volt ami nem bírt magával, így nekünk kellett vele. Mire felrángattam magamra a gatyám futás közbe, Atti már pumpálta a szatyrát és ugrott a több méteres habok közé. Akkor még nem tudtuk h. a sziget ezen oldala a számunkra kevésbé mókás.
A több méteres, gyakori hullámok centrifugaként mostak minket és az ernyőinket minden esésnél. A side shore széliránytól az áramlat egy erősebb folyóéhoz hasonlított, de mindezekkel együtt is imádtuk hogy végre csúszunk! 
Késő du. vált egyértelművé hogy ezen az oldalon csak szo..nk mint a torkos borz, így pakolás és irány a másik oldal ahol a teljesen sima vízbe már csak Atti vállalta hogy kockára fagyva tol egy takkot. Éjszakára találtunk egy RV (lakóautó) parkolót mosdóval, meleg vizes zuhanyzóval – már naon kellett. Másnap egy a közelünkben állomásozó teknősrehab telepbe botlottunk, nem is számítottunk rá hogy korán reggel ekkora élményben lehet részünk. 
Az ország minden részéről ide hozzák a sérült teknőcöket, többnyire valamelyik végtagjuk hiányzik, de olyat is gondoznak, amelynek a tüdeje sérült egy hajócsavar ütésétől, így nem tud lemerülni.
A sok lustálkodó közt a legvirgoncabb a People magazin egykori sztárja, Allison teknős, akinek mindössze egy úszója van, viszont a Sea Turtle Inc. menhely szakemberei egy nindzsaruhát fejlesztettek ki számára. A búvárruhába egy erőátviteli szerkezetet építettek be, amelynek segítségével a teknős képes hajtani magát, ezt egy szénszálas stabilizáló hátuszony egészíti ki.
Allison e nélkül csak kis köröket volt képes megtenni a vízben. Egy kedves gondozólánynak köszönhetően egy már teljesen meggyógyult, viszont a vadvízbe visszaszokni képtelen, hatalmas teknőcöt jól meg is etettünk egy vödör salátával. Naon jóravalónak tűnnek ezek a nyugis őslények, a kínaiaknak üzenem hogy nem éri mostantól megenni őket!!

Egy hirtelen mozdulattól, biztos vmelyik este nem szomjasan, az ágyam megadta magát, de az ilyeneket már simán kezeljük: barkácsbolt, léc/csavar/anya/alátét vásárlás, autószerelő műhelybe fúró kunyerálás, 5 perc hekkelés, 10 perc vitatkozás Attinak a mexikói műhely tulajjal hogy utólag a kölcsönfúróért az anyját akarja lehúzni 15 dodóval. A sikeres küldetés után szél híján csatlakoztunk a strandoló Bazsihoz és Krisztihez. Sport gyanánt a lukjaikba villámgyorsan bemászni szándékozó rákokat kergettük a homokba. Kívülről elég viccesek lehettünk, de a technika kiforrta magát, így kb. 20-30 db gyűjtésénél indultunk a sziget másik felére horgászni. A rákokat nem igazán szerették a halak, viszont Bazsi megmaradt KFC-s csirkehusi maradéka meghozta az eredményt. Nem egy - az előző bejegyzésből ismert - méretes Red Fish, viszont egy kis csutka akadt a horogra, mókázni jó volt.

Bazsi egyébként célként tűzte ki hogy végigpróbálja az utunkba eső híresebb gyorskajáldák mindegyikét. Név szerint a Mc Donalds, KFC, Wendy’s, Popeye’s, Taco Bell, Subway volt meg eddig. Számomra a mexikói ízek miatt a  Taco Bell volt kicsit ízletesebb a többi dagasztó mocsaládéktól. Este amerikai pizzát toltunk, persze ezek mindenre barbecue szószt tesznek, felejthető volt.
Dec. 2-án megvilágosodva ébredtünk, Attival éjszaka jelt kaptunk hogy aznap full egészségesen kell toljuk. Reggel futással indítottunk a fehér parton, fekvőtámaszosdi, majd úszás következett, a sört teljesen skippeltük aznap. A nap második felében egy kisebb felhőkarcolóban egy egészség központot találtunk mikulás sapis feka recepcióssal :), mely tökéletes volt szaunázni és jacuzzizni még Kriszti és Bazsi a Harry Potter új részét nézték a moziban (ketten voltak az egész teremben :) ). Az RV parkolóban éjszakázást 2 nap után mellőztük, most napok óta egy tengerparti zsákutcában horgonyzunk. 
Itt stabil wifi-t csapolunk a lakóautó parkolóval ellentétben és sötétedés után (mikor ott a recepción már senki nincs) visszajárunk zuhanyozni. Mivel 24h-s jegyet kaptunk a health centerbe, másnap reggel kondiztunk, majd ismét lazítás a gőzfürdőben. Az előrejelzés kevés déli szelet ígért du-ra, amit jósolt be is jött, még jó hogy Attila hozta a kis szeles, 16nm-es ernyőt, így felváltva csúszkáltunk a lomha urasággal, amíg a másik videózott, fényképezett.
A helyi kite-osokat kikérdezve, megtaláltuk a legtutibb helyet ahol valaha csúsztam. Többszáz m széles és több km hosszú homokos part, 5 perc befelé ride-olás után is combig érő teljesen flat víz, a parton a helyiek által használt sliderek és kickerek. Egy aprócska hátrány, aminek gondolatával elég nehezen birkózom, rájaveszély a víz fenekén a homokban, így még térdig érő vízben is bodydrag-elek. Előző nap késő du. két helyi kite-os arccal bekészítettünk egy kicker-t (fából összerakott ugrató/emelkedő), hogy a ma reggelre ígért metál szélben jókat ugráljunk rajta.
Dec. 5-e reggel átküldték a szelet a mennyországból! 10 körül csúszásra készen álltunk.
Az új 9-es Naish Charger kite-ernyőm ügyesen muzsikált, minden pillanatot élveztem vele. Már épp kimenni készültem a második 1,5h-s  takk után, mikor Attila unszolására, először megpróbáltam beakasztva a raley-t. Előttem ment és kb. 10 másodpercenként ugrott egyet, amit próbáltam leutánozni. Pár sikertelen után egymás után ugráltam őket én is. Ez A Sikerélmény!

Kimentünk egyet pihenni, majd megunva a tegnapi kicker állító arcokra való várakozást, ketten bevittünk egy könnyebb slidert (vízből kimagasló csúszó elem) kb. a térdig érőbe, így ő is örvendezhetett vmi újnak. Több Giga videót készítettünk, ha vki majd szívesen vágna/szerkesztene mikor hazaértünk, sikítson!
Holnap ismét fújni fog, már alszom is...